De vijf beste trekauto's voor een caravan in 2021

De zoektocht naar een geschikte caravantrekker… Wat een uitdaging. En dat is nog maar zacht uitgedrukt. Je wilt natuurlijk een auto vinden met voldoende trekgewicht. Maar daarnaast is het ook van belang dat je de auto ook in het dagelijks leven kan rijden zonder al teveel geld uit te geven aan wegenbelasting en/of brandstof. Je schaft de auto immers niet aan om alleen een caravan mee te trekken.

Bij AutoHaarhuis hebben we alvast wat voorwerk voor jou verricht: we zijn op onderzoek uitgegaan naar de beste caravantrekkers van dit moment. Hieruit hebben wij een  top 5 opgesteld van beste caravantrekkers in 2021. Houd hierbij wel rekening met jouw eigen situatie en bepaal zelf welke factoren voor jou het meest belangrijk zijn. Zuinigheid en comfort zijn bijvoorbeeld elkaars tegenhangers als het gaat om caravantrekkers. Zuinige auto’s moeten harder werken om een caravan te trekken waardoor je reis mogelijk minder comfortabel is. Comfortabele, zwaardere reisauto’s brengen weer hogere kosten met zich mee. Tip: kijk ook naar lichtere caravans, dit kan je een hoop centen schelen!

Skoda Kamiq

De ŠKODA KAMIQ valt onder de categorie ‘cross-overs’, maar is met zijn styling, ruimte en comfort een klasse apart. Maar dat zijn niet de enige eigenschappen die deze ŠKODA eruit doen springen. In tegenstelling tot de meeste cross-overs, heeft hij een hoog laadvermogen en een ruime trekkracht die hij te danken heeft aan de 150 pk sterke 1.5 benzinemotor. Hierdoor zijn de prestaties in combinatie met een caravan tot 1250 kilogram bovengemiddeld goed. Zelfs wanneer de caravan is beladen. Eenmaal ‘bepakt en bezakt’ hoef je de steile en hoge bergwegen in Oostenrijk gelukkig niet uit de weg te gaan. De combinatie is namelijk geschikt voor het rijden op alle soorten wegen. En dat is easy peasy door de ultramoderne assistentie- en veiligheidssystemen. Klein aandachtspuntje: het vervoeren van fietsen achterop de caravan raden we niet aan. De kans op slingeren wordt hierdoor groter.

Maten en gewichten
Rijklaargewicht: 1277 kg
Massa ledig voertuig: 1177 kg
Toegestane max. massa: 1800 kg
Max. massa samenstel: 3050 kg
Max. trekgewicht geremd: 1250 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 630 kg
Kogeldruk: 75 kg

Naast het feit dat de ŠKODA KAMIQ 1.5 TSI  een geweldige reisauto is, is het ook een zeker geen straf om deze auto dagelijks te gebruiken. De auto is namelijk sportief én zuinig. De ŠKODA bereikt vanuit stilstand de 100 km/u in 8,4 seconden en rijdt onder normale omstandigheden 1 op 17 met een gemiddelde CO2 uitstoot van 137 g/km. Wist je dat een B-rijbewijs voldoende is om deze auto in combinatie met caravan te besturen?

 

Audi e-tron

Zooo 2021… Dit jaar pronkt er een elektrische bolide in onze top 5: De Audi e-tron. Deze SUV is volledig elektrisch aangedreven, levert uitmuntende prestaties en heeft een praktische  actieradius van maar liefst 350 kilometer. Met aanhanger gaat de Audi het genoemde kilometrage ‘onder normale omstandigheden’ naar verwachting niet halen, maar met de uitstekende laadvoorzieningen anno 2021 is dat geen heikel punt meer. De combinatie is geschikt om op allerlei wegen te rijden, of ze nu vlak zijn, heuvelachtig of steil. Bovendien biedt de Audi e-tron maximaal comfort en beschikt hij ook nog eens over zeeën van ruimte. Én of dat van pas komt bij een caravanvakantie! Let wel: door het zware gewicht van de Audi e-tron dien je -om de combinatie te mogen besturen- in het bezit te zijn van een BE-rijbewijs.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 2565 kg
Massa ledig voertuig: 2465 kg
Toegestane max. massa: 3130 kg
Max. massa samenstel: 4930 kg
Max. trekgewicht geremd: 1800 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 750 kg
Kogeldruk: 80 kg

De aanschafwaarde van de Audi e-tron is hoog, maar de kosten die volgen zijn in vergelijking laag. Zo betaal je bijvoorbeeld geen wegenbelasting en zijn je onderhoudskosten laag. Wanneer de Audi zakelijk wordt aangeschaft en privé wordt gereden betaal je slechts een bijtelling van 4% over de nieuwprijs. Goed om te weten!

Volkswagen Golf Sportsvan

De Volkswagen Golf Sportsvan. Ofwel, een compacte middenklasser met de behouden styling en comfort van de populaire Golf, een wat hogere zit en voldoende ruimte. Naast het feit dat je zelf superruim en comfortabel zit, kun je ook een heleboel meenemen. Om als voorbeeld te noemen: de Volkswagen is uitgerust met een verschuifbare achterbank en biedt tot 1.500 liter bagageruimte. Ideaal voor je kampeerspullen! Naast de grote beschikbare ruimte is het trekken van een caravan zeker geen probleem: de prestaties zijn ‘vertrouwd’ goed op alle soorten wegen. Dat komt overeen met onze verwachtingen: de Golf is immers al jarenlang een vertrouwd gezicht in autoland.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 1420 kg
Massa ledig voertuig: 1320 kg
Toegestane max. massa: 1930 kg
Max. massa samenstel: 3480 kg
Max. trekgewicht geremd: 1500 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 710 kg
Kogeldruk: 80 kg

Naast een fantastische caravantrekker is de Volkswagen Golf Sportsvan ook een fijne ‘dagelijkse rijder’. Want zuinig, dat is deze Volkswagen zeker. Hij rijdt slechts 1 op 20 en heeft een CO2 uitstoot van 115 g/km. Daartegenover staat wel dat de auto niet super sportief rijdt, maar dat nemen we voor lief. Voor deze auto geldt dat hij in combinatie met een caravan gewoon bestuurd mag worden met een B-rijbewijs. Fijn!

Nissan Qashqai

De Nissan Qashqai: hij ziet er van de buitenkant misschien al een tijdje hetzelfde uit, maar niets is minder waar. Hij bezit namelijk allerlei nieuwe snufjes en een nieuwe 4-cilinder benzinemotor die 140 pk oplevert zonder daar al teveel brandstof voor nodig te hebben. Je voelt je vertrouwd op de weg: dit komt door de sterke vering en lichte besturing. Dit zorgt voor een voorspelbaar weggedrag op alle soorten wegen. Qua ruimte komt de Nissan Qashqai niets tekort en de indeling is super praktisch. Namelijk, wanneer je de bankleuning omklapt ontstaat er een vlakke laadvloer zonder tildrempel. Onder de laadvloer bevinden zich ook nog twee extra bergruimten voor kleine spullen. Mooi meegenomen! Let wel: deze auto is geschikt voor de lichtere caravans.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 1375 kg
Massa ledig voertuig: 1275 kg
Toegestane max. massa: 1870 kg
Max. massa samenstel: 3170 kg
Max. trekgewicht geremd: 1300 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 687 kg
Kogeldruk: 75 kg

Als dagelijkse auto kun je met de Nissan Qashqai ook goed voor de dag komen. De styling is trendy en deels vernieuwd: de unieke lichtmetalen 19-inchwielen en zilverkleurige details in combinatie met andere designupgrades doen de N-Motion uitvoering fraai voorkomen. En er gaat nog een schepje bovenop bij de N-Connecta uitvoering. Bekijks gegarandeerd!

Renault Kadjar

Hoeveel ruimte wil je hebben? Veel? Overweeg in dat geval de Renault Kadjar. In zijn segment is het een van de grotere. Hij is bijvoorbeeld langer dan de Nissan Qashqai. Daardoor is de bagageruimte van 472 liter inhoud ook wat royaler. Toch kan de Nissan meer trekken. Het verschil zit ‘m in de motor: de Nissan bezit een iets zwaardere motor dan de Renault wat zorgt voor meer vermogen, dus meer trekkracht. Wanneer je in het bezit bent van een caravan onder de 1200 kilogram, kun je hier prima mee uit de voeten!

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 1394 kg
Massa ledig voertuig: 1294 kg
Toegestane max. massa: 1828 kg
Max. massa samenstel: 3028 kg
Max. trekgewicht geremd: 1200 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 500 kg
Kogeldruk: 75 kg

Als dagelijkse rijder is de Renault Kadjar 1.2 TCe comfortabel en zuinig. De rijeigenschappen zijn subliem. Vooral op de snelweg is het genieten dankzij de ver naar boven doorlopende voorruit en grote zijramen. Ook voor passagiers valt er weinig te klagen. Been- en hoofdruimte zijn namelijk ruim voldoende. Kortom, ontzettend veel auto voor je geld.