Uitlijnen

Je stuurwiel staat scheef…  Je auto trekt naar links of naar rechts tijdens het rijden… Je banden slijten ongelijk en sneller af… Je auto voelt onzeker aan tijdens het rijden…
Klinken deze klachten jou bekend in de oren? Grote kans dat jouw wielen niet meer in de juiste stand staan en dat je auto moet worden uitgelijnd.

Dit zijn de oorzaken:

  • Je hebt een stoeprand ‘meegepakt’ waardoor het onderstel een optater heeft gekregen;
  • Er is een reparatie uitgevoerd aan de wielophanging (denk aan draagarmen, stabilisatorstangen, etc.);
  • Een verandering in rijhoogte door verlaging van het onderstel;
  • Normale slijtage.

Uitlijnen is het regelen van de geometrie van een auto of busje. Wanneer er een afwijking in de wielstanden wordt geconstateerd, worden de wielen bijgesteld naar de ideale fabrieksvoorschriften. Klinkt simpel, maar het is een vak apart. Een goede uitlijning kan alleen worden verricht met behulp van specialistische apparatuur en uiterste precisie.

3D-Uitlijning bij AutoHaarhuis

In de hypermoderne werkplaats van AutoHaarhuis gaan we op het gebied van autotechniek altijd nét een stapje verder. Zo ook als het gaat om het uitlijnen van auto’s en busjes. Onze specialisten maken namelijk gebruik van hoogwaardige 3D-uitlijnapparatuur van het merk BOSCH. Door middel van professionele 3D-technologie, geïntegreerde camera’s en speciale software worden de assen van alle kanten doorgemeten. Dit zorgt de meest nauwkeurige meting, zeker in vergelijking met normale uitlijnapparatuur,  want ‘de wetenschap liegt nooit’, volgens onze specialisten. Vervolgens stellen we de afwijkingen met uiterste precisie bij naar fabrieksspecificaties en is de auto uitgelijnd.

Om er zeker van te zijn dat je veiligheidssystemen altijd goed werken en om goed weggedrag te waarborgen, is het essentieel dat de wielen in de juiste stand staan. Daarnaast bespaar je met een goed uitgelijnde auto op brandstofkosten, gaan de banden langer mee en voorkom je overmatige slijtage aan onderdelen in de wielophanging met dure reparaties als gevolg. Onze specialisten adviseren daarom om je auto jaarlijks te laten uitlijnen.

Wij krijgen regelmatig vragen over wat nou precies het verschil is tussen balanceren en uitlijnen. Bij balanceren worden onaangename trillingen in het stuur (bij bepaalde snelheden) als gevolg van onbalans weggenomen door middel van het plaatsen van loden gewichtjes op de velg. Bij uitlijnen wordt het onderstel van de auto ‘in lijn gebracht’ met de fabrieksvoorschriften voor een goede wegligging.