Jouw auto winterklaar maken

De temperaturen kelderen, de goten vullen zich met water en het blad waait weer over de weg. Wil jij veilig de weg op? Dan is het belangrijk om je auto winterklaar te maken. Laat je niet verrassen door de (eerste) nachtvorst met een dichtgevroren autoportier of het ontbreken van de ruitenkrabber. Wij hebben een aantal punten op een rijtje gezet wat je zelf kan doen om veilig en comfortabel op de weg te kunnen.

Je banden

De banden onder je auto zijn het enige contact met het wegdek. Deze zijn van essentieel belang voor een veilige reis. Niet alleen het type band, maar ook de profieldiepte en bandenspanning dragen bij aan de optimale prestaties. 

In winterse omstandigheden zijn echte winterbanden de allerbeste keuze. Deze moeten dan wel meer dan 4mm profiel hebben om de echte wintereigenschappen te hebben. Deze 4mm geld ook voor een allseason / vierseizoenenband. Het verschil tussen een winter- en alseasonband?

WinterbandenAllseason- /vierseizoenenbanden

De beste prestaties in de winter (onder de 7 °C )

in heel Europa goedgekeurd als winterband

Slijt veel harder in warme omstandigheden

Het hele jaar dezelfde banden, dus geen seizoensgebonden bandenwissel 

2x per jaar een bandenwissel uitvoeren

Slijt met zomerse temperaturen minder hard dan een winterband

 

Compromis tussen zomer- en winterband

 

Slijten harder dan een zomerband met warm weer

Behandel deurrubbers en sloten

Voorkom dat door vorst de toegang tot je auto lastig wordt. Door je deurrubbers na het schoonmaken in te smeren met een speciale rubberstick, talkpoeder of vaseline voorkom je dat ze vast vriezen. Ook de sloten en slotvanger kunnen vastvriezen. Gebruik hiervoor een vochtafdrijvend middel zoals kruipolie.

Ruitenkrabber, ruitontdooier, vriesdeken en ruitenwissers

Goed zicht is essentieel. Zorg daarom dat je voorbereid bent op vorst. Voorkom bevriezing door de vriesdeken vast in de auto te leggen. Zet de ruitenwissers omhoog als er vorst verwacht is en leg een goede ruitenkrabber of flacon ruitontdooier op een logische plek zodat je veilig op weg kan.

Ontdooi nooit je auto met warm water. Dit kan ervoor zorgen dat ruiten barsten!

Gebruik de juiste ruitensproeiervloeistof

Voorkom schade door bevriezing van je ruitensproeiervloeistof. In de zomerperiode wordt er gele en roze ruitensproeiervloeistof aangeboden, deze kan bevriezen met vervelende gevolgen. Zorg voor ruitensproeiervloeistof met antivries.

Gebruik je handrem niet

Je handrem kan vastvriezen. Zet de auto in de eerste versnelling of de P. Dat is voor een vlakke ondergrond voldoende. 

Heeft jouw auto een elektronische handrem? Maak je dan geen zorgen. Dit werkt niet met kabels en zou daarom geen probleem mogen opleveren.

Controleer je accu

Accu's kunnen slecht tegen de kou. Is jouw accu bijna aan het einde van zijn levensduur? Dan is de kans groter dat deze het opgeeft na een koude nacht. Laat bij twijfel je accu controleren.

EV en PHEV; Vastgevroren kabels

De laadkabel van je auto vergrendeld tijdens het opladen. Deze vergrendeling wordt opgeheven bij het stoppen van de laadsessie. Bij vorst wil de automatische ontgrendeling wel eens vastvriezen. Voorkom daarom dat water bij de aansluiting kan komen. Een lus in de laadkabel kan ervoor zorgen dat het water van de kabel af lekt. Dat voorkomt vastgevroren kabels.

Mocht je kabel toch vastgevroren zijn? Er is altijd een mechanische / handmatige ontgrendeling aanwezig. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de auto.