De soorten cabriokappen op een rijtje

Welk cabriodak past het beste bij jou?

 

Overweeg jij om een cabriolet te kopen, maar weet je nog niet precies welk dak het beste past bij jouw wensen? In deze blog lees je meer over de drie meest voorkomende cabriokappen, welke techniek hierachter zit en wat dit betekent voor dagelijks- of sporadisch gebruik.

Fiat 500c roof down

Cabriodaken zijn er in verschillende soorten en maten. De drie meest voorkomende cabriokappen zijn de hardtop, softtop en fixed profile. Met een ieder zijn eigen achterliggende techniek en unieke materiaalkeuze. Maar ook met een ieder zijn eigen voor- en nadelen. 

Allereerst een beetje achtergrondinformatie over de cabriolet. Het is een beetje voor de hand liggend, maar cabrio's zijn simpel gezegd geen 'normale auto's met het dak eraf gezaagd'. Onderhuids zijn er een flink aantal aanpassingen gedaan om de carrosserie stevig te houden. Zo is er een ander subframe geplaatst, i.c.m. verstevigde of extra chassisbalken, verzwaarde en sterkere portieren, een frame om de voorruit én rolbeugels welke automatisch activeren mocht het ooit nodig zijn. Allemaal aanpassingen om ervoor te zorgen dat de auto lekker blijft sturen, maar welke ook zorgen voor extra veiligheid bij een eventuele aanrijding.

Ook zijn er extra opties toegevoegd om het rijden zonder dak aangenamer te maken onder koudere omstandigheden of voor de winterdag. Zo zijn de meeste cabriolets geleverd met een windscherm die achter de voorstoelen staat. Of zijn een hard- of softtop optioneel leverbaar met 'nekverwarming' naast de reguliere stoelverwarming. Dit wordt mogelijk gemaakt door een ventilatierooster bij de rugleuning die wordt aangestuurd door de verwarming. Dit soort opties maken het mogelijk om het rijden met 'het dak eraf' óók op koude zomeravonden comfortabel te laten aanvoelen. 

Goed om te weten is dat een automodel enkel leverbaar is met één en hetzelfde type cabriokap. Zo is de Fiat 500 enkel leverbaar met een fixed profile cabriodak en de Audi A5 met een softtop. Hieronder gaan we dieper in op deze begrippen.