BTW of Marge

Het is ingewikkeld, maar we leggen het je hieronder uit aan de hand van twee scenario's. Laten we beginnen bij de basis: wanneer een nieuwe auto de fabriek uitrijdt, wordt deze altijd afgeleverd als BTW-auto. De auto is nieuw en er is nog nooit eerder BTW over afgedragen.

Marge auto

Stel: de auto wordt gekocht door een particulier. Dan betaalt de koper een bedrag inclusief BTW. Er wordt dus BTW over de auto afgedragen en niet teruggevorderd. Wanneer de auto na een aantal jaren wordt verkocht of ingeruild, wordt er op de verkoopfactuur van de particulier geen BTW-bedrag vermeld: het is een marge-auto geworden. De reden hiervan is dat je over de verkoop -als particulier zijnde- geen BTW hoeft af te dragen: deze is reeds afgedragen bij de aankoop. Anders zou je BTW over BTW betalen...

BTW-auto

Het andere scenario: de nieuwe auto wordt zakelijk aangeschaft. Dan ligt het anders... De koper mag het BTW bedrag terugvorderen bij aanschaf: de aankoop wordt namelijk in de boekhouding van het bedrijf opgenomen. De BTW wordt verrekend en bij verkoop van de auto wordt het restant BTW bedrag terug betaald aan de fiscus. Door middel van deze transactie blijft dit voertuig dan een BTW-auto

Marge auto particuliere aanschaf

Als particuliere rijder maakt het geen verschil of je een marge- of een BTW-auto koopt. Kortom, er zijn geen financiële voor- of nadelen aan verbonden. Je betaalt bij aankoop het gehele bedrag inclusief BTW die als particulier zijnde in geen enkel geval terug te vorderen is.

Marge-auto zakelijke aanschaf

Het wordt anders wanneer je zakelijk een marge-auto wilt aanschaffen: dit is niet altijd interessant. Wanneer de occasion in de margeregeling valt, staat er namelijk geen BTW of de factuur vermeld. Je kunt dan ook geen BTW aftrekken. Wel mag je de BTW op onderhouds-, reparatie-, en gebruikskosten aftrekken voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. 

Geen gedoe maar complete ontzorging?

Dan is leasing een goede optie. Als ondernemer hoef je je geen zorgen meer te maken over de marge- of BTW-regeling, er is geen grote investering nodig voor een nieuwe auto,  je bedrijfsauto is geen kostenpost op je balans, je hebt een duidelijk overzicht in je maandelijkse autokosten en je hoeft je geen zorgen te maken over andere onvoorziene kosten. Voor particulieren geldt ook: geen gedoe, geen omkijken, geen onvoorziene kosten. Maar maximaal rijplezier!

 

Meer informatie?

AutoHaarhuis helpt je graag op weg. Is het verschil tussen de de marge- en BTW-regeling nog niet helemaal duidelijk? Wij leggen het je graag uit. Neem gerust contact met ons op.