Subsidie elektrische auto 2022

In 2020 en 2021 kon je als particulier aanspraak maken op subsidie bij de aankoop van een nieuwe- of tweedehands elektrische auto. Helaas waren de subsidiepotten van vorig jaar en dit jaar in een mum van tijd leeg en vielen veel elektrische autokopers buiten de boot. Gelukkig is er in 2022 een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Maar wat gaat er precies veranderen? En wat niet? In deze blog lees je er meer over.

Subsidiebedrag

Laten we beginnen met het subsidiebedrag. Want dat is waar het uiteindelijk om draait. Voor nieuwe elektrische auto's is het bedrag €3.350,- . Maar er is ook weer subsidie beschikbaar voor een tweedehands elektrische auto. Dit bedrag blijft gelukkig hetzelfde als voorgaande jaren: een mooie 2000 euro.

De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's is inmiddels leeg, voor tweedehands elektrische auto's is er nog een bedrag van €480.000,- beschikbaar (update 30 juni 2022) 

Budget

Ondanks dat het ‘nieuwe’ subsidiebedrag drastisch is gedaald bij nieuwe EV’s, is het uitgetrokken budget voor 2022 juist flink gestegen! Dat betekent dat er in 2022 veel meer mensen kunnen profiteren van de subsidie. Het is in ieder geval de bedoeling dat de pot niet opnieuw leeg is op 5 januari 😉.

Spelregels

Natuurlijk zijn er ook spelregels verbonden aan het aanvragen van de EV subsidie. Deze blijven ongewijzigd, maar voor alle volledigheid zetten we ze even voor je op een rijtje. Wel zo handig.

  • Cataloguswaarde tot 45.000 euro. Om in aanmerking te komen voor de EV-subsidie moet de catalogusprijs tussen de 12.000 en 45.000 euro liggen. Dit geldt ook voor gebruikte EV’s. Het gaat dus om EV’s in de kleine en compacte middenklasse. Tip: de cataloguswaarde van een auto kun je vinden via de RDW Kentekencheck > Fiscaal.
  • Actieradius minimaal 120 kilometer. De actieradius van de EV moet minimaal 120 kilometer zijn. Let dus goed op of de auto aan deze eis voldoet.
  • Alleen voor particulieren met geldig woonadres in NL. De EV-subsidie is alleen voor een natuurlijk persoon die een auto koopt of leaset. Daarnaast dient deze persoon een geldig woonadres te hebben in Nederland.
  • Aanschaf bij RDW Erkend autobedrijf. Exclusief wanneer je de EV aanschaft bij een RDW Erkend autobedrijf kun je aanspraak maken op de EV-subsidie.
  • Eén keer geldig. De subsidie is slechts één keer geldig. Je kunt dus niet volgend jaar een nieuwe EV kopen en opnieuw aanspraak maken op de subsidie, of meerdere EV’s tegelijk kopen voor allen aanspraak maken op de subsidie. Helaas.
  • Originele en actuele automodellen. En daarmee bedoelen we dat de subsidie niet geldig is in het geval van omgebouwde auto’s (naar EV) of oldtimers.
  • Koopovereenkomst gesloten op of na 1 januari 2022. Daarnaast mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op naam staan van de koper en subsidieaanvrager.

Vooruitzicht

Zoals gewoonlijk, kijken we bij AutoHaarhuis ook alvast vooruit. Hoe zal het er na 2022 aan toe gaan? Voor zover we in de 'glazen bol' kunnen kijken, blijft de subsidie bestaan tot en met 2024. Bij nieuwe auto’s kun je dan nog rekenen op 2250 euro, en bij gebruikte auto’s zal dit 2000 blijven. Uiteraard is dit alles onder voorbehoud. We kunnen stellen dat je nog wel eens het meeste voordeel kunt halen uit een jonge EV occasion!

Ben jij je aan het oriënteren op de aanschaf van een jong gebruikte EV, maar weet je niet precies welke auto’s binnen de subsidieregeling vallen? Wij besparen je graag wat speurwerk, en bieden je alvast een aantal voorbeelden. 

Bron: RVO.nl
Geschreven op 22-11-2021