De vier beste trekauto's voor een caravan in 2021

De zoektocht naar een geschikte caravantrekker… Wat een uitdaging. En dat is nog maar zacht uitgedrukt. Je wilt natuurlijk een auto vinden met voldoende trekgewicht. Maar daarnaast is het ook van belang dat je de auto ook in het dagelijks leven kan rijden zonder al teveel geld uit te geven aan wegenbelasting en/of brandstof. Je schaft de auto immers niet aan om alleen een caravan mee te trekken.

Caravantrekkers

Bij AutoHaarhuis hebben we alvast wat voorwerk voor jou verricht: we zijn op onderzoek uitgegaan naar de beste caravantrekkers van dit moment. Hieruit hebben wij een top 4 opgesteld van beste caravantrekkers in 2021. Houd hierbij wel rekening met jouw eigen situatie en bepaal zelf welke factoren voor jou het meest belangrijk zijn. Zuinigheid en comfort zijn bijvoorbeeld elkaars tegenhangers als het gaat om caravantrekkers. Zuinige auto’s moeten harder werken om een caravan te trekken waardoor je reis mogelijk minder comfortabel is. Comfortabele, zwaardere reisauto’s brengen weer hogere kosten met zich mee. Tip: kijk ook naar lichtere caravans, dit kan je een hoop centen schelen!

Onze selectie van de beste trekauto’s van 2021

Volkswagen T-Roc

1. VW T-Roc 1.5 TSI

De Volkswagen T-Roc valt binnen de categorie cross-overs, maar is met zijn styling, ruimte en comfort een klasse apart. Maar dat zijn niet de enige eigenschappen die deze Volkswagen eruit doen springen. In tegenstelling tot de meeste cross-overs, heeft hij een hoog laadvermogen en een ruime trekkracht die hij te danken heeft aan de 150 pk sterke 1.5 benzinemotor. Hierdoor zijn de prestaties in combinatie met een caravan tot 1250 kilogram bovengemiddeld goed. Zelfs wanneer de caravan is beladen. Eenmaal ‘bepakt en bezakt’ hoef je de steile en hoge bergwegen in Oostenrijk gelukkig niet uit de weg te gaan. De combinatie is namelijk geschikt voor het rijden op alle soorten wegen. En dat is easy peasy door de ultramoderne assistentie- en veiligheidssystemen. Klein aandachtspuntje: het vervoeren van fietsen achterop de caravan raden we niet aan. De kans op slingeren wordt hierdoor groter.

Maten en gewichten
Rijklaargewicht: 1277 kg
Massa ledig voertuig: 1177 kg
Toegestane max. massa: 1800 kg
Max. massa samenstel: 3050 kg
Max. trekgewicht geremd: 1250 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 630 kg
Kogeldruk: 75 kg

Naast het feit dat de Volkswagen T-Roc  een geweldige reisauto is, is het ook een zeker geen straf om deze auto dagelijks te gebruiken. De auto is namelijk sportief én zuinig. De Volkswagen bereikt vanuit stilstand de 100 km/u in 8,4 seconden en rijdt onder normale omstandigheden 1 op 17 met een gemiddelde CO2 uitstoot van 137 g/km. Wist je dat een B-rijbewijs voldoende is om deze auto in combinatie met caravan te besturen?

e-tron

2. Audi e-tron 55 Quattro

Zooo 2021… Dit jaar pronkt er een elektrische bolide in onze top 4: De Audi e-tron. Deze SUV is volledig elektrisch aangedreven, levert uitmuntende prestaties en heeft een praktische  actieradius van maar liefst 350 kilometer. Met aanhanger gaat de Audi het genoemde kilometrage ‘onder normale omstandigheden’ naar verwachting niet halen, maar met de uitstekende laadvoorzieningen anno 2021 is dat geen heikel punt meer. De combinatie is geschikt om op allerlei wegen te rijden, of ze nu vlak zijn, heuvelachtig of steil. Bovendien biedt de Audi e-tron maximaal comfort en beschikt hij ook nog eens over zeeën van ruimte. Én of dat van pas komt bij een caravanvakantie! Let wel: door het zware gewicht van de Audi e-tron dien je -om de combinatie te mogen besturen- in het bezit te zijn van een BE-rijbewijs.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 2565 kg
Massa ledig voertuig: 2465 kg
Toegestane max. massa: 3130 kg
Max. massa samenstel: 4930 kg
Max. trekgewicht geremd: 1800 kg
Max. trekgewicht ongeremd: 750 kg
Kogeldruk: 80 kg

De aanschafwaarde van de Audi e-tron is hoog, maar de kosten die volgen zijn in vergelijking laag. Zo betaal je bijvoorbeeld geen wegenbelasting en zijn je onderhoudskosten laag. Wanneer de Audi zakelijk wordt aangeschaft en privé wordt gereden betaal je slechts een bijtelling van 4% (tot 50.000 euro, daarboven 22%). Goed om te weten!

Captur Hybrid

3. Renault Captur 1.6 Plug-In Hybrid

De Renault Captur: al jaren een van de meest verkochte auto's van Nederland, en nu grondig vernieuwd. De tweede generatie voelt degelijker aan dan ooit en je ziet en voelt hoe het interieur is opgewaardeerd. Je zit heerlijk in deze auto. Dat de Captur 11 centimeter langer is geworden, betaalt zich uit in het interieur. Er is op de achterbank meer beenruimte, en de bagageruimte is gegroeid naar 536 liter. Er is nog meer gebruiksgemak: de laadvloer is verstelbaar en de achterbank laat zich over 16 centimeter verschuiven. Een ruime dashboardlade vervangt het traditionele dashboardkastje. Er zijn veel bergvakken voor kleine spullen tussen de stoelen én riante portiervakken waar 1,5-literflessen in passen. Handig! Let wel: deze auto is geschikt voor de lichtere caravans.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 1639 kg
Massa ledig voertuig: 1338 kg
Toegestane max. massa: 2060 kg
Max. massa samenstel: 2810 kg
Max. trekgewicht geremd: 750 kg
Kogeldruk: 50 kg

Als dagelijkse auto kun je met de Renault Captur ook goed voor de dag komen. Naast super zuinig, is de Captur namelijk ook super trendy. Bekijks gegarandeerd!

Mercedes

4. Mercedes GLA 200 Automaat

Ruim en praktisch, rijk en modern, vlot en relatief zuinig: dat zijn veelgehoorde wensen als het gaat om de ideale reisauto. De Mercedes GLA 200 automaat heeft het allemaal.
Je plukt de vruchten van een 'comfy' hoge zit, maar levert hiervoor niets in aan stabiliteit en wegligging. De rijeigenschappen zijn subliem. En dat is uniek voor een SUV! Maar eerlijk is eerlijk: we mogen het verwachten van een Mercedes.

Maten en gewichten:
Rijklaargewicht: 1435 kg
Massa ledig voertuig: 1335 kg
Toegestane max. massa: 1940 kg
Max. massa samenstel: 3370 kg
Max. trekgewicht geremd: 1400 kg

Max. trekgewicht ongeremd: 715 kg
Kogeldruk: 75 kg

Het enige nadeel van de Mercedes-Benz GLA is de relatief hoge prijs, vooral als je kiest voor een aantal comfort verhogende opties. Om die reden is de GLA als occasion erg gewild. Gelukkig hebben wij nog een bomvolle occasion op voorraad: de Mercedes GLA Premium AMG-line automaat, onder andere voorzien van een panoramadak, LED-verlichting, achteruitrijcamera en Apple Carplay.