Grijs kenteken als particulier, hoe zit dat?

Bedrijfsauto's

Grijs kenteken

Het grijs kenteken is in Nederland de benaming van het kenteken van voertuigen die een belastingvoordeel hebben. Dit zijn meestal bestelwagens. Het grijze kenteken is te herkennen aan het nummerbord. De eerste letter is dan een B of een V.

Overweeg je een bestelauto aan te schaffen? Dan is het essentieel om te weten welke (fiscale) voordelen er zijn. En of ze ook voor jou gelden. Niet alleen is een bestelauto aanzienlijk goedkoper in aanschaf door vrijstelling van *BPM, maar je betaalt ook minder wegenbelasting. Interessant! Natuurlijk zijn er wel een aantal voorwaarden:

  1. De bestelauto moet ingericht zijn voor goederenvervoer en voldoen aan vaste afmetingen en eisen;
  2. Je bent als ondernemer/ZZP'er ingeschreven bij de KVK;
  3. Je bent in het bezit van een btw-nummer;
  4. Minimaal 10% zakelijk gebruik.
Mercedes Bedrijfswagens

Grijs kenteken particulier

Ben jij een particulier? Dan kun je natuurlijk gewoon een bestelwagen kopen, maar je komt helaas niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken die gelden voor ondernemers en ZZP'ers. Het gaat hierbij om de vrijstelling van BPM en een verlaagde wegenbelasting. Mindervaliden kunnen in sommige gevallen wel aanspraak maken op de voordelen van een grijs kenteken. Voor hen geldt dat zij moeten aantonen dat ze voor vervoer afhankelijk zijn van een bestelauto. 

Bron: Belastingdienst